Zaznacz stronę

Weronika Gwóźdź i Paweł Ośko, studenci raciborskiej PWSZ, wygrali konkurs na projekt architektoniczny nowego wizerunku gmachu przy ul. Słowackiego. Wraz z innymi studentami Instytutu Architektury odebrali nagrody z rąk Rektora dr Pawła Strózika i Dyrektor Instytutu Architektury dr inż. arch. Joanny Sokołowskiej-Moskwiak, profesor Uczelni

Koncepcja zagospodarowania kampusu PWSZ w Raciborzu została opracowana na podstawie analiz istniejącego terenu. Głównym założeniem było stworzenie funkcjonalnej przestrzeni dla użytkowników oraz poprawa infrastruktury komunikacyjnej. Projekt elewacji północnej budynku oraz nowej strefy wejściowej został opracowany z uwzględnieniem i poszanowaniem istniejącej tkanki historycznej budynku. Na nowo projektowanym skwerze przed Domem Studenta wprowadzono elementy małej architektury w postaci trójkątnych donic oraz schodków, na których można siedzieć. Główną ideą placu uczelni jest stworzenie przestrzeni, w której studenci oraz pracownicy uczelni będą mogli spędzać czas i integrować się ze sobą.

Zapraszamy do obejrzenia wizualizacji zwycięskiej pracy